Cursus mindful exposure en verwerking

Tweedaagse cursus op donderdag en vrijdag 8 & 9 oktober 2015

Docent: Ger Schurink

Bij veel emotionele problemen speelt ‘het verleden’ een grote rol. De actuele situatie doet, automatisch en vaak onbewust, denken aan vergelijkbare pijnlijke situaties uit het verleden. Onze reactie is dan ‘gekleurd’ door iets ‘ouds’ dat in het emotionele geheugen is opgeslagen en weer tevoorschijn komt in de vorm van nare, pijnlijke gedachten en lichamelijke reacties. Dat is heel duidelijk het geval bij posttraumatische stressstoornissen en verwerkingsproblemen bij verlies. Ook minder ernstige gebeurtenissen kunnen iemand onnodig blijven belasten en aanleiding geven tot of bijdragen aan de psychische klachten. Bij een negatief zelfbeeld spelen vaak niet-verwerkte pijnlijke gebeurtenissen, waardoor dat zelfbeeld gevormd is, een grote rol. Bij elke emotionele reactie die niet-passend is, in de zin dat de gevoelens veel te heftig zijn en/of te lang duren, is er waarschijnlijk sprake van onverwerkt ‘oud zeer’.

Mindful exposure werkt goed als psychologische interventie voor verwerking van pijnlijke situaties uit het verleden en bij angstige anticipatie op komende gebeurtenissen. Het is een eenvoudige en breed toepasbare procedure, die de cliënt ook zelfstandig thuis kan toepassen, in tegenstelling tot enkele andere behandelmethoden die begeleid door de therapeut in de sessie gedaan worden.

In een vorige cursus is een bescheiden pilot-studie naar de effecten van mindful exposure gestart. De deelnemers werkten aan eigen pijnlijke situaties uit het verleden met een sterke emotionele lading. De voorlopige resultaten laten zien dat de levendigheid- en narigheidsscore beide zijn afgenomen van gemiddeld 8 naar gemiddeld 2. Beide veranderingen zijn significant bij een alfa van 0.0005 en met t-scores van -10 en -7.

Voor wie ?
De training is bedoeld voor psychologen, psychiaters, pedagogen, coaches, trainers, maatschappelijk werkers, s.p.v.-ers etc. die een training MBSR of MBCT gevolgd hebben.

Wat leert u ?
In de training doet u in vaste groepjes van drie deelnemers ervaring op in de rol van therapeut en cliënt.

Programma-onderdelen

  • Huidige emotionele problemen en de relatie met oud zeer in kaart brengen
  • Mindful exposure aan een cliënt introduceren
  • Demonstraties door de docent
  • Oefenen in kleine groepen
  • Casuïstiek en praktische therapeutische toepassingen

Wanneer ?
De cursus omvat één blok van twee dagen op donderdag en vrijdag 8 & 9 oktober 2015. De cursus start donderdag om 10:00 uur en eindigt op vrijdag rond 16:30 uur.

Waar?
U verblijft op een van de 20 eenpersoonskamers met eigen badkamer van het Balkon (www.hetbalkon.nl) in Vasse (Overijssel). Eerdere cursisten waren unaniem zéér te spreken over de fijne sfeer en de uitstekende lunches en diner. In de kosten van de cursus zijn opgenomen: de overnachting met ontbijt, uitgebreide lunch, snacks, driegangendiner, koffie en thee en vers fruit. Overnachting op de avond vóór de cursus is mogelijk in een van de twee hotels in Vasse.

Aantal deelnemers
Maximaal 15.

Kosten:
575,- inclusief hotelarrangement, literatuurmap en hand-outs.

Aanmelding:

Aanmelding vindt plaats door het ingevulde inschrijfformulier per mail of post op te sturen. U ontvangt binnen een week een reserverings- bevestiging. Uiterlijk twee maanden voor de start van de cursus ontvangt u bericht of de cursus met voldoende deelnemers kan doorgaan en een nota met het verzoek die binnen twee weken te voldoen. Uw inschrijving is definitief na ontvangst van het cursusgeld van 575,- euro. Binnen 14 dagen na inschrijving kan een deelnemer de deelname kosteloos herroepen. Daarna is de inschrijving definitief en gaat de deelnemer akkoord met de algemene cursusvoorwaarden.

Voor meer informatie: 074-2666090 of info@gerschurink.nl

Het inschrijfformulier voor deze cursus kunt u hier downloaden:

_Inschrijfformulier_Mindful_Exposure_najaar_2015.pdf 

Wie-durft.pdf 

MIndful Exposure

Mindful Exposure: een elegante methode om met mindfulness pijnlijke gevoelens te verwerken

Driedaagse cursus Method of Levels in Bunnik op woensdag/donderdag 15 & 16 jan. en donderdag 13 febr. 2020Tweemaandelijks stuur ik een nieuwsbrief met een instructieve tekst zoals je die in de rubriek Literatuur MOL kunt vinden. Wil je die ontvangen? Stuur dan je mailadres met de vermelding s.v.p. nieuwsbrief naar

info(_AT_)gerschurink.nl